top of page
Een ode op harp

Harpiste Beate Loonstra zet UNESCO Werelderfgoed op muziek. Met nieuwe muziekstukken rond het thema storm en stilte, in prachtig bijpassend decor

zondag 15 augustus 2021

13:00

-

13:30

Lange tafel terras4.jpg

Hoe UNESCO Werelderfgoed muzikaal klinkt? Harpiste Beate Loonstra laat het deze zomer horen in haar programma De Linie. De Utrechtse musicus speelt met haar harp nieuwe muziekstukken rond het thema storm en stilte, in prachtig bijpassend decor: langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kersvers toegevoegd aan de lijst met UNESCO Werelderfgoed.


Ieder mens en iedere regio heeft zijn eigen verhaal en geluid. Hoe zit dat met de Waterlinie? Beate raakte het afgelopen jaar door de Nieuwe Hollandse Waterlinie zodanig geïnspireerd, door de dat ze besloot een eigen programma te maken over dit bijzondere, kersvers tot UNESCO-Werelderfgoed uitgeroepen, fenomeen: De Linie, tussen storm en stilte. Haar instrument, de harp, is namelijk sereen en kabbelend, maar ook groots, stormachtig en overweldigend; net als de forten en de natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Maar er is meer dat Beate prikkelde. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1870 in gebruik genomen. In datzelfde jaar werd de harp genoemd in de eerste Winkler Prins Encyclopedie, omschreven als “Eén der bij de oude volkeren meest geliefkoosde snaarinstrumenten”. Waterliniejaar 1870 bleek een kruispunt naar de moderne wereld. 150 jaar later vormen de verdedigingswerken van de Waterlinie een natuurlijke scheiding tussen Randstad en binnenland. Hier weerkaatst de echo van de historie, een militair verleden. En horen we ondertussen de vogeltjes fluiten, in prachtige natuurlandschappen.


Beate werd op zeer jonge leeftijd op slag verliefd op de harp en speelt al vanaf haar zesde jaar. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium, waar ze summa cum laude haar mastergraad behaalde en omschreven werd als een ‘waanzinnig talent, technisch geweldig, een allround musicus met een enorme vertelkracht en een heel eigen muzikale identiteit’.


Beate is geboeid door de impact die muziek op mens en maatschappij kan hebben, en heeft daarin een avontuurlijke en onderzoekende houding om hier invulling aan te geven. Ze organiseert projecten waarin luisteraars centraal staan en muziek op een laagdrempelige en veelzijdige manier gepresenteerd wordt.


Fragment en toelichting door Beate


Meer info


bottom of page