top of page
Keramiek workshop
vergader expositie zaal ruimte12.jpg

zaterdag 15 januari 2022

09:00

-

15:30

Chawan: 'Een kom met karakter'. Dit weekend laten we ons inspireren door deze bijzondere kom uit de Aziatische theecultuur!

Gastdocent:  Odile De Clerck

Datum:  15 en 16 januari 2022

Tijd:  10.00-16.30

Deelnemers:  min.4/max.6

Kosten:  € 180,00

incl. materiaal/gereedschap/lunch/reader/biscuitstook


Dit weekend laten we ons inspireren door deze bijzondere kom uit de Aziatische theecultuur! 


De chawan, cha=thee, wan=kom, is de kom die gebruikt wordt voor de theeceremonie. De theemeesters maakten thee drinken tot een ware kunstvorm. Iedere kom die hiervoor wordt gebruikt is uniek en heeft zijn eigen sfeer en karakter. In de Aziatische cultuur heeft de chawan een hoog aanzien als kunstvorm.

De kom lijkt op het eerste gezicht simpel, maar laat de eigen unieke stijl van de maker zien en heeft zijn eigen verhaal. De uitdaging is dan ook om tot een eigen authentieke vormgeving te komen!

De honderden jaren oude geschiedenis en Zen filosofie maakt dat de chawan ook wel een “hand held universe” wordt genoemd.


Met respect voor deze rijke traditie gaan we dit weekend zelf experimenteren. Verschillende aspecten van vormgeving komen aan de orde en worden al doende onderzocht. Het werken gebeurt vanuit rust en aandacht.


Technieken: draaien en handvormen, kurinuki snijtechniek (snijden van de kom uit één stuk klei).

Er is één draaischijf aanwezig voor deelnemers die de basis draaitechnieken beheersen en in staat zijn een gewone kom te draaien. Dit gebeurt bij toerbeurt en afgestemd op het aantal deelnemers. Zonder draaiervaring wordt er alleen gewerkt aan het handvormen.

Werk: 3 gedraaide kommen; 2-3 handgevormde kommen, afhankelijk van de gebruikte technieken.

Je kunt je eigen gereedschap en/of schort/handdoek meenemen.

Aanmelding via info@keramiekophetfort.nl


Odile De Clerck heeft deelgenomen aan Internationale Chawan Expo exposities in België, Nederland, Frankrijk,

Kroatië , de VS en Taiwan. Zij heeft Hogeschool voor de Kunsten, docentenopleiding gedaan en is van oorsprong beeldend therapeut. Voor vragen over de inhoud van de workshop kun je bellen: 06-49 11 56 47.


bottom of page