top of page
expositie

Handle with care

door Simon Hof

Force of Nature

 

De natuur is enorm vindingrijk als het om overleven gaat. Simon Hof is geïntrigeerd door het vernuft en de veerkracht van de natuur.

 

Al een paar jaar maakt hij zaadcapsules van keramiek. Zaden zijn de oorsprong van al het leven. Eén boom produceert duizenden zaadjes, met daarin alle informatie om nieuw leven te laten ontstaan. Ook al zal het merendeel verrotten, verdrogen of worden vertrapt, een klein deel gaat ontkiemen en zorgen voor het voortbestaan van de soort.

 

“In onze huidige zorg om de planeet lijkt mijn idee over de onoverwinnelijke veerkracht van de natuur, misschien de gedachte van iemand die zijn schouders ophaalt over de klimaatcrisis” zegt Hof. “Het tegendeel is echter waar, met mijn werk wil ik de mensen juist uitnodigen om na te denken over onze relatie met de natuur en onze oorsprong.”

 

Handle with Care

 

De installatie Handle with Care maakt onderdeel uit van het grote project Force of Nature waar Hof momenteel aan werkt. Force of Nature zal straks bestaan uit een overweldigend aantal uitvergrote, geabstraheerde eikels. Door de zaden uit te vergroten vestigt Hof de aandacht op de kleine boomvruchten, die normaliter gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

 

De keuze voor de eikel is ingegeven door de symbolische waarde van de eik. Eiken behoren tot de oudste bomen op deze aarde en ze stralen kracht en macht uit. De koning van de bomen staat voor onoverwinnelijkheid, vruchtbaarheid en een eeuwig leven.

 

De ongeveer twintig centimeter grote eikels zijn gestookt in de naakt-raku-techniek. Deze techniek zorgt voor een grillig patroon van linen en zwarte vlekken, dat niet voorspelbaar is. De eikels zijn bovendien asymmetrisch en verschillend van grootte. Elk object is een unicum, net als zaden in de natuur.

 

Handle with Care is een statement over het belang van aandacht en zorg. Zorg voor de planeet, voor elkaar en voor onszelf. De transportkist – normaal gesproken bestemd voor het vervoer van kwetsbare licht- en geluidsapparatuur – doet een dringend appel op ons. De natuur heeft een krachtig herstellend vermogen, maar we moeten haar wel meer ruimte gunnen. Ze kan anders ook letterlijk overweldigend zijn!

bottom of page