top of page
Contact: Contact
fortwachters (m/V)

Fortwachters zijn onze gastheren/vrouwen. Zij zijn het eerste contact met onze

bezoekers, geven info over activiteiten op het fort en doen lichte horecawerkzaamheden.

Je wordt opgenomen in een gezellige en enthousiaste club van collega-vrijwilligers. Dit betreft een vrijwilligersfunctie, maar uiteraard kan en mag je doorstromen naar de (betaalde) horeca-functies. Een uitgebreide beschrijving van de fortwachter vind je hieronder. Interesse? Kom een keer langs voor een kennismakinggesprek. We hebben elke woensdagochtend tussen 10:30 en 12:30 een inloopochtend speciaal hiervoor, dus dan kun je zonder afspraak terecht. Andere dag of tijd kan natuurlijk ook, neem dan contact met ons op voor een afspraak. Tot snel.  

impressie van een dag fortwachter

Prie, prie, prie…

Als ik van mijn fiets afstap blijf ik even luisteren. Prie, prie, prie? Dat lijkt op een hese koolmees. Straks maar eens even vragen aan collega Jan of hij weet welke vogels dit is. Ik open de parkeerplaats en fiets om het fort heen naar de voorkant. De gevel is opgeknapt en ziet er weer prachtig uit. Hoe trots kun je zijn? Mijn werkplek! Wie heeft er nou de sleutel van een fort en mag zich fortwachter noemen? Ik duw mijn fiets over de brug en open het hek.

 

Verhaal

Buiten op het terras lees ik de overdracht van Hans, de fortwachter die gisteren dienst had. Hij heeft twee keer een korte rondleiding gegeven. De mensen vonden de expositie prachtig. Vroegen om de gegevens van de kunstenaar. Hans heeft de folder meegegeven. Daarna heeft hij koffie gemaakt voor de gasten. Het gastheerschap is belangrijk aan dit werk. Je ontvangt mensen, vraagt waar ze nieuwsgierig naar zijn en of ze iets willen drinken. Soms geef je een rondleiding en vertel je over het fort. En soms hoef je niets te doen, dwalen de gasten zelf rond. Je kunt een echte duizendpoot zijn, maar kunt zelf bepalen waar je de focus legt.

 

Uitrusten

‘Hé luiwammes! Vaart het pontje vandaag niet?’ De stem van Lieke, de beeldhouwster haalt me uit mijn gedachten. Helemaal vergeten het pontje te openen. Nadat ik de pont heb losgekoppeld, loop ik naar haar toe. Ik kijk wat ze aan het maken is. Het geluid van fietsen trekt dan mijn aandacht. Ik ga naar beneden en heet de twee bezoekers welkom. Ze doen de fortenroute en rusten even uit. Ik pak er wat kussens bij en maak een praatje. Verwijs ze naar de folders in het VVV-informatiepunt.

 

Keet

Aan het einde van de middag verzamel ik de kopjes en zet ze in de afwasmachine. Daarna schrijf ik nog een verslagje voor de volgende fortwachter. De folders moeten even aangevuld worden. Dan herinner ik me de vogel van vanochtend. Ik loop naar Jan toe die bezig is bij de keet. Mijn imitatie van het geluid doet zijn wenkbrauwen fronsen. ‘Dat is een hele vreemde vogel, collega. Kan ik niets zinnigs over zeggen. Voorlopig denk ik: prie prie prie: dat weet ik nie…’.

 

Weet jij het wel? En wil je ook nog collega worden van Maartje, Jan, Hans, Lieke en mij? Dat zouden we heel fijn vinden! We zoeken namelijk fortwachters. ….

dit is wat de fortwachter doet

 • Zorgt voor het openen en sluiten van het fort.

 • Vervult de rol van gastheer/gastvrouw: ontvangt bezoekers en informeert ze over de historie van het fort; indien gewenst kan de fortwachter een korte rondleiding geven.

 • Informeert bezoekers over de activiteiten van het fort en wijst hen op de website en de nieuwsbrief.

 • Informeert bezoekers over exposities en het aankopen van het geëxposeerde werk.

 • Verricht lichte horeca werkzaamheden: bedient het espressoapparaat, verkoopt koffie/thee/fris, bedient de kassa.

 • Verkoopt een klein aantal producten, zoals boeken (beperkt aantal titels), keramiek voor het keramiekatelier, en jam.

 • Deelt wandelroutes, fietsroutes en speurtochten uit.

 • Verricht voorkomende werkzaamheden tijdens de momenten dat er geen bezoekers zijn, zoals koelkasten vullen, opruimen, afwassen, lichte schoonmaakwerkzaamheden of groenwerkzaamheden.

dit verwachten wij van de fortwachter

De fortwachter is beschikbaar minimaal één dagdeel per week (van 10.00 – 14.00 uur of van 14.00 – 18.00 uur) of één dag per twee weken (van 10.00 – 18.00 uur), op een vaste dag/vaste dagen. De rol is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, dus bij voorziene afwezigheid regelt de fortwachter zelf een vervanger onder de collega’s en past dit aan in de groepsagenda.

 

De fortwachter:

 • is communicatief vaardig

 • is een goede gastheer/gastvrouw

 • is een teamplayer, maar moet er ook tegen kunnen om alleen te zijn

 • heeft belangstelling voor de historische omgeving

Tijdens de wintersluiting kan de fortwachter in overleg ook zo nu en dan op zaterdag of zondag worden ingezet als er geen activiteiten zijn en de horeca van pop up Paëlla gesloten is.

dit krijgt de fortwachter ervoor terug

 • Leuke werkzaamheden op een unieke locatie.

 • Een gezellige en enthousiaste club van collega-vrijwilligers, die allemaal hart hebben voor het fort (alsof het een beetje van henzelf is) en voor kunst, cultuur en natuur.

 • Een goed inwerkprogramma, waaronder een paar ‘meeloopdagen’, zodat de vrijwilliger rustig kan bepalen of deze rol echt iets voor hem of haar is.

 • Een BHV-cursus, betaald door het fort, indien we na de meeloopdagen samen verder willen.

 • Onbeperkt gratis koffie en thee voor de fortwachter zelf, ook als hij/zij geen ‘dienst’ heeft.

 • Mogelijke doorstroom naar de horeca afdeling.

bottom of page