top of page
historie

Loop een rondje op Fort Maarsseveen en je ruikt, voelt, proeft, hoort en ervaart de historie. Hoe klein dit fort ook is in vergelijking met andere forten, het heeft een groot verhaal te vertellen. De kruitgangen, de verdwenen remise, het telegraafkantoor… De geschiedenis van dit onderdeel van het werelderfgoed gaat terug tot 1881. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse waterlinie en is sinds 2021 UNESCO werelderfgoed. 

Werk bij Maarsseveen
Fort Maarsseveen heet officieel in militaire termen Werk bij Maarsseveen. Het is gebouwd in 1880 - 1881 als onderdeel van de tweede fortenring rond de stad Utrecht en diende om de toegang, gevormd door de Maarsseveense vaart, te verdedigen tegen een vijand uit het oosten.

Gebouwen
Het vestingwerk bestaat uit een met aarde gedekt bomvrij gebouw omgeven door een gracht. Het perceel beslaat een oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. In 1885 – 1886 werden een remise en vier borstweringmuren op het voorfront gebouwd. Deze zijn in 1940 gesloopt bij de aanleg van loopgraven. In dezelfde tijd zijn ook de wallen rond het fort grotendeels geëgaliseerd. In 1894 is aan de keelzijde een aanlegsteiger gemaakt en in 1895 werd een houten loods als bergplaats voor inundatiematerieel gebouwd. De palen van de aanlegsteiger staan nog in het water, van de loods is niets meer over. De uit 1881 stammende fortwachterswoning bestaat nog maar is nadien wel aangepast.

TIP: doe de virtuele rondleiding die gemaakt is door Ton Lindeman. Hij heeft het fort vastgelegd op 360 graden foto’s en voorzien van historische informatie.

bottom of page