top of page
speurtocht z tekst.jpg
speurtocht

Weet jij wat een fort is? En waarom we een waterlinie hebben? Waarom die twee dingen een goede mix zijn in een spannend waterverhaal? Zoek naar de antwoorden in de speurtocht. Je kunt de speurtocht alleen doen of met een groepje. Wat jij leuk vindt. En o ja, de speurtocht is gratis. Trouwens, iedereen die HET antwoord vindt, krijgt van de fortwachter een verrassing. (Vergeet dus niet aan het einde van de tocht het antwoord te geven). 

 

Wat moet je doen?

Om de speurtocht te spelen, heb je een grote kaart en een zakje actiefiguurtjes nodig. Die vraag je aan de dienstdoende fortwachter. Als je nog uitleg wilt, vraag je dat ook direct. De speurtocht duurt ongeveer een half uurtje. Als je slim bent, misschien wel korter... Na het spel neem je de kaart en de actiefiguurtjes mee naar huis. Vergeet de verrassing niet te vragen aan de fortwachter! 

Het waterverhaal

De speurtocht is gebaseerd op het verhaal over Holland als serieus spelletje. Het wordt ingezet bij de waterlinie-gastlessen. Het is een waterverhaal dat een vroeger, een vandaag en een toekomst heeft. Het verhaal kan zich op verschillende levels afspelen. 

Het verhaal 

In het verhaal beschrijft polderwachter Marcel Blekendaal het Hollandse landschap als een serieus spel waarin de speler met behulp van dijken, molens en gemalen, de rattenvanger en Hans met zijn dikke vinger het hoofd boven water moet zien te houden. Hoe voorkom je dat de dijk doorbreekt? Hoe zorg je voor voldoende voedsel voor de bevolking? Kan jij manieren verzinnen waarop onze bodem niet verder daalt? Of hoe we (nieuwe) energie kunnen winnen in ons landschap?

 

Het spel

En een hedendaags element: hoe zorg je er voor dat het publiek weet wat er speelt? Hoe houd je hackers en trollen onder controle en zorg je voor de juiste pr?Als het spel in het verleden wordt gespeeld kan ook de waterlinie weer ingezet worden om de vijand buiten de deur te houden.

Marcel: “Met het verhaal doe ik een beroep op de fantasie. Als we blijven doen wat we altijd al deden dan gaat de zeespiegel omhoog en wij naar beneden. En dat is op een gegeven moment onhoudbaar. Dus we moeten nieuwe dingen verzinnen. En waar kan dat beter dan in een game-omgeving waar in eerste instantie ‘alles kan’? Om Holland te behouden moet er meer gegamed worden!” 

Wil je meer weten? Bekijk dan de filmpjes over de game op youtube. 

 

Wie weet hoe water werkt, wint!

 

Speur mee!

De game bestaat nu alleen nog als verhaal in een gastles. Spannend genoeg voorlopig. Het spel is ontwikkeling. In het serieuze spel en 'in het echt' zijn de boeren, molenaars, waterschappers, natuurbeschermers en Hanzen de actiehelden. Jij kunt met ze meedoen. Als actieheld. Met de speurtocht OP HET FORT. Vraag de dienstdoende fortwachter naar de speurtocht met het zakje met actiefiguurtjes. (En vergeet de verrassing aan het einde niet.)  

bottom of page