top of page
speurtocht z tekst.jpg
Speurtocht

Weet jij wat een fort is? En waarom we een waterlinie hebben? Waarom die twee dingen een goede mix zijn in een spannend waterverhaal? Zoek naar de antwoorden in de speurtocht. Je kunt de speurtocht alleen doen of met een groepje. Wat jij leuk vindt. En o ja, de speurtocht is gratis. Trouwens, iedereen die HET antwoord vindt, krijgt van de fortwachter een verrassing. (Vergeet dus niet aan het einde van de tocht het antwoord te geven). 

Om de speurtocht te spelen, heb je een grote kaart en een zakje actiefiguurtjes nodig. Die vraag je aan de dienstdoende fortwachter. Als je nog uitleg wilt, vraag je dat ook direct. De speurtocht duurt ongeveer een half uurtje. Als je slim bent, misschien wel korter... Na het spel neem je de kaart en de actiefiguurtjes mee naar huis. Vergeet de verrassing niet te vragen aan de fortwachter! 

​Het verhaal

De speurtocht is gebaseerd op een verhaal van de polderwachter. In dat verhaal beschrijft hij het Hollandse landschap als een serieus spel waarin de speler met behulp van dijken, molens en gemalen, de rattenvanger en Hans met zijn dikke vinger het hoofd boven water moet zien te houden. Hoe voorkom je dat de dijk doorbreekt? Hoe zorg je voor voldoende voedsel voor de bevolking? Kan jij manieren verzinnen waarop onze bodem niet verder daalt? Of hoe we (nieuwe) energie kunnen winnen in ons landschap? Het verhaal wordt onder andere ingezet bij de waterlinie-gastlessen.

​Marcel: “Met het verhaal doe ik een beroep op de fantasie. Als we blijven doen wat we altijd al deden dan gaat de zeespiegel omhoog en wij naar beneden. En dat is op een gegeven moment onhoudbaar. Dus we moeten nieuwe dingen verzinnen. En waar kan dat beter dan in een game-omgeving waar in eerste instantie ‘alles kan’? Om Holland te behouden moet er meer gegamed worden!” 

​Het spel

Het waterverhaal beschrijft het Hollandse Waterlinielandschap als een spel. Een serieus spel waarin de speler zowel het zoute water als de vijand buiten de deur moet zien te houden.

Hoe werkt de waterlinie?

In dit filmpje leggen we uit hoe je het Hollandse landschap slim kan gebruiken om een vijand tegen te houden. Maar pas op: houd alles onder controle anders is het GAME OVER!

Wat is een plofsluis?

Nog nooit van gehoord? De plofsluis? Nee, dit is geen grapje, dit ding bestaat echt! Hij hangt in Nieuwegein boven het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar waarom? Check het hier...

Wat eten we morgen?

Het waterlinielandschap is voor een heel groot deel in beheer bij onze boeren. Die maken daar boter, kaas en eieren (en nog wat andere lekkere dingen). Een goeie gamer denkt vooruit, dus: Wat eten we morgen?

bottom of page