top of page
BNiD-Hollandse-Waterlinies-MoederPubliekskaart_edited.jpg
Waterlinie​

Fort Maarsseveen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort dat eigenlijk een werk is, is gebouwd in 1880-1881. Sinds 2021 maakt deze linie deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. 

Water als verdedigingswapen
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.
 
Forten en vestingsteden
Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus begaanbaar door de vijand. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. Ook heeft de Linie vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

In staat van verdediging
De Waterlinie heeft haar waarde als verdedigingslinie nooit echt kunnen bewijzen, maar is wel drie keer (deels) in staat van verdediging gebracht. In 1870 toen de Frans-Duitse oorlog dreigde uit te draaien op een Europese oorlog, tijdens de Eerste Wereldoorlog en de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
 
De Nieuwe Hollandse Waterlinie nu
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, blijkt dat de Linie zijn verdedigingswaarde grotendeels heeft verloren. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven.

Meer informatie vindt u op HollandseWaterlinie.nl​ 

En bekijk de animatiefilm op ons YouTube-kanaal.

bottom of page